30 november 2022

Aankoop van een tapijt: hoe de juiste keuze maken?

Zeg nooit zomaar ‘accessoire’ tegen een tapijt. Tapijten kleden een ruimte meteen aan en verfraaien ze met hun decoratieve en warme uitstraling. Of het nu voor de hal, de woonkamer, de badkamer of de slaapkamer is, een tapijt maakt deel uit van het meubilair en geeft uw decoratie een esthetische meerwaarde… Ze zijn er in heel wat verschillende stijlen, materialen, natuurlijke zoals wol en katoen of synthetische zoals microvezel, en afmetingen: om te voorkomen dat het afbreuk doet aan ons interieur, vegen we dus beter niet onze voeten aan de keuze van ons tapijt.

Hoe het juiste tapijt eruit te pikken? Welk type tapijt te kiezen in functie van z’n bestemming? Welke afmetingen krijgen de voorkeur? Welke kleuren? Onze experts in woningdecoratie delen hun beste ideeën en tips & tricks met u om het perfecte tapijt te kiezen.

Een tapijt kiezen voor de hal

Welke afmeting
voor een haltapijt?

In de hal is een klein tapijt gebruikelijk: kies een deurmat voor binnen of buiten van 40 x 60 cm of 60 x 80 cm volgens de beschikbare ruimte. Als u een grote hal heeft, kan u gaan tot 120 of 150 cm lang.

Welk materiaal
voor een haltapijt?

Een haltapijt springt meteen in het oog bij het binnenkomen en zal ook al het stof en vuil opnemen dat anders van buiten mee naar binnen komt. Daarom kunnen we dat stuk van de vloer maar beter optimaal beschermen: stofwerende tapijten of schoonloopmatten zijn bijvoorbeeld ideaal voor deze ruimte.

Welke kleur
voor een haltapijt?

Doe qua kleur en stijl gewoon waar u zin in heeft en wat u mooi vindt! Van fantasieprint tot designmotief: er is altijd wel een haltapijt naar uw smaak te vinden. Als u ervoor open staat, kan u het bijvoorbeeld ook afstemmen op het seizoen: plantenmotieven voor de lente, mooie egels voor de herfst… U ziet maar!

Een tapijt kiezen voor de woonkamer of slaapkamer

Welke afmeting
voor een slaap-of woonkamertapijt?

Doorgaans worden kleine tapijten aanbevolen voor kleine ruimtes en grote tapijten voor meer uitgestrekte ruimtes: hoe meer plaats u heeft, hoe groter uw tapijt mag zijn. Als u twijfelt, ga dan af op de inrichting van de meubelen. Kies voor een woonkamer bijvoorbeeld voor een tapijt dat even lang of langer is dan uw zetel. Het tapijt moet ook minstens even groot zijn als de salontafel. Voor de slaapkamer kunnen we opteren voor een klein tapijt aan de rand van het bed of voor een groot tapijt om een mooi deel van de ruimte aan te kleden en de kamer op die manier een warme stijl te geven.

Welke stijl voor een slaap-of woonkamertapijt?

Een langpolig woonkamertapijt of slaapkamertapijt geeft de ruimte een extra cocooning touch. Er bestaan heel wat verschillende soorten: rond tapijt, rechthoekig tapijt of zelfs in dierenhuidstijl en oneindig veel kleuren: taupe, rood, grijs, smaragdgroen, natuurlijk wit… Kies de kleur in dezelfde stijl als uw decoratie: roze zorgt voor een romantische toets, grijs oogt eerder hedendaags, rood geeft wat extra pit… en ga zo maar door! U kan ook gaan voor een tapijt met motiefprint om uw ruimte karakter te geven. U vindt er zeker een die perfect matcht met het interieur van uw slaapkamer of woonkamer.

Een tapijt kiezen voor de badkamer of keuken

Welk type tapijt voor onderhoudsgemak?

Voor de keuken of de badkamer kijkt u misschien graag uit naar een onderhoudsvriendelijk tapijt dat ook vochtbestendig is. Ondoorlatend, vlekkenwerend, slipvrij, trendy… Het vinyltapijt heeft niets dan voordelen. Het is ideaal voor de keuken of de badkamer, maar staat ook heel mooi in de woonkamer, de eetkamer of het bureau. En het is verkrijgbaar in alle stijlen! Parketeffect, cementtegeleffect, effect van gepolierd beton maar ook met geometrische print of bohemian getint… Er is zeker een vinyltapijt te vinden dat past bij uw decoratie 😊 Nog een mogelijkheid is een tapijt in bedrukt textiel, dat heel gemakkelijk te onderhouden is en gewoon in de machine kan worden gewassen op 30°C.

Zo, nu weet u er alles van 😉
En geloof ons, op Blancheporte vindt u zeker het tapijt dat u zoekt!

Een reactie geven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *