10 maart 2023

Hoe meer verantwoord consumeren?

Een woning of een appartement hebben waar we ons goed voelen is belangrijk. Consumeren en tegelijk onze impact op het milieu beperken is een noodzaak.

Maar hoe beter consumeren?

Bij Blancheporte zijn we er ons van bewust dat dat voor de meesten onder ons een echte uitdaging is… Maar meer verantwoord en duurzaam consumeren, op een eenvoudige en haalbare manier, dat kan! Hier zijn enkele toegankelijke trucjes om elke dag milieuvriendelijke stappen te zetten.

Koop
vaker lokaal

Door artikelen te kopen die dichtbij huis of in onze buurlanden worden gemaakt, kunnen we de impact van het transport op het milieu verminderen en bijdragen aan het behoud van de lokale werkgelegenheid. Op het vlak van voeding maakt kiezen voor seizoensgroenten en korte ketens het mogelijk om onze koolstofvoetafdruk op de planeet te verkleinen.

Ga voluit voor natuurlijke materialen

Zet voor het bedlinnen in op linnen, biokatoen of lyocell. U kan ook focussen op producten met het Standard 100 by Oeko-Tex®-label. Deze certificering staat garant voor de aankoop van betrouwbaar textiel. Lees ons artikel over het Oeko-Tex®-label om er meer over te weten komen.

Laat plastic
links liggen

Als u tijdens uw boodschappen minder plastic wilt gebruiken, weet dan dat er heel wat oplossingen bestaan! Een uitstekende manier om plastic te bestrijden is uw eigen stoffen boodschappentassen gebruiken. Ideaal om tegelijk ecologisch en praktisch te werk te gaan want sommige tassen beschikken over twee flessencompartimenten. Gedaan met flessen die de boodschappen platdrukken!

U kan ook kiezen voor een thermosfles in inox, perfect om uw dranken warm of koud te houden. Op die manier kan u ze overal mee naartoe nemen en draagt u zorg voor de planeet vermits u het gebruik van wegwerpplastic beperkt.

Om verpakkingen van pasta, rijst, bloem… tegen te gaan, kan u uw voedingswaren droog kopen in bulk en ze daarna verdelen in transparante glazen bokalen. Uw producten worden lucht- en vochtdicht bewaard en gaan daardoor heel lang mee. We raden u aan om te kiezen voor bokalen met een hermetisch deksel om de smaak van uw voedingsmiddelen te behouden.

Denk aan natuurlijke
producten

Gebruik zeep met arganolie om de huid comfortabeler en soepeler te maken! Deze milde zeep zonder parabenen, petroleumderivaten of dierlijk vet wordt niet getest op dieren en wordt gemaakt in Frankrijk. Vanaf het eerste gebruik is uw huid heerlijk zacht en zorgvuldig gereinigd.

Ook de deodorant van aluinsteen mag niet ontbreken in uw verzorgingsroutine! Aluinsteen, volledig natuurlijk en doeltreffender dan een traditionele deodorant, heeft uitzonderlijke zuiverende eigenschappen. Het is een natuurlijk onderhoudsaccessoire om transpiratiegeurtjes te lijf te gaan en er de hele dag fris bij te lopen. Zijn troef? Deze deodorant werkt kalmerend, is geschikt voor gevoelige huidtypes en geurloos, waardoor hij uw gebruikelijke parfum niet overstemt.

Gebruik herbruikbare producten

Denk eraan om herbruikbare producten te gebruiken om wegwerpproducten zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier wordt onze hoeveelheid afval aanzienlijk ingeperkt. Herbruikbare wattenstaafjes, wasbare make-up pads, reinigende washandjes in microvezel, zakdoekjes in stof, hervulbare koffiecapsules, bewaarhoesjes voor voeding, glazen flessen of thermosflessen… De keuze is eindeloos! Door ons afval te verminderen, besparen we op niet-onuitputtelijke grondstoffen en voorkomen we dat afval verbrand wordt of op een vuilnisbelt terechtkomt.

Wij herwerken onze onverkochte textielitems trouwens tot nieuwe, innoverende en originele producten. Dat is wat we upcycling noemen, de praktijk die erin bestaat onverkochte producten een tweede leven in te blazen en een nieuwe toepassing te geven.

Verander uw
onderhoudsgewoontes

Om het traditionele wasmiddel te vervangen, kan u opteren voor een EcoBall wasballetje. Het is een voordelig en ecologisch accessoire voor het onderhoud van het wasgoed dat wasverzachter overbodig maakt. Bovendien voorkomt u dankzij deze oplossing dat wasmiddelen in het waternetwerk terechtkomen. U hebt de keuze tussen twee formaten: tot 250 of 1000 wasbeurten.

Wist u dit? Door uw wasgoed te wassen op 40°C in plaats van 60°C en het vervolgens aan de lucht te laten drogen verbruikt u veel minder energie… en bespaart u tegelijk op uw elektriciteitsfactuur en houdt u uw wasgoed langer mooi! Gebruik programma’s op 60°C enkel voor zeer vuil wasgoed…

Voordelig voor het milieu, goed voor onze gezondheid, positief voor onze portemonnee: ecologisch verantwoord consumeren heeft niets dan troeven. Iedereen kan het, om komaf te maken met overbodig afval en de duurzaamheid van onze producten centraal te zetten… Thuis meer verantwoord consumeren is helemaal niet zo moeilijk als we denken en is bovendien een lief gebaar voor onze planeet.

Een reactie geven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *