30 juni 2021

De juiste gordijnen kiezen: de tips van onze decoratie-expertes

Verfraai uw interieur met gordijnen, glasgordijnen en stores!

Of ze nu verduisterend, isolerend, discreet of een echte eyecatcher zijn, gordijnen, stores en glasgordijnen doen veel meer dan onze vensters aankleden en beschermen tegen blikken van buitenaf. Ze kunnen de toon zetten voor uw interieur maar net zo goed de kers op de taart vormen, en zijn van groot belang voor een cosy, warm en stijlvol interieur. Hoe de juiste gordijnen, glasgordijnen en stores kiezen om elke ruimte wat cachet te geven? Overzicht van de criteria waarmee rekening moet worden gehouden om de juiste keuze te maken.

 

Wat zijn de verschillende types gordijnen?

Gordijnen zijn doorgaans gemaakt van dikke stoffen. Ze vallen op door hun mooie uitstraling: ze maken integraal deel uit van uw interieurdecoratie. Gordijnen, zowel verduisterend, lichtdempend als isolerend, hebben een rechtstreekse impact op de lichtinval of warmte van een ruimte.

Glasgordijnen zijn dan weer fijner dan gordijnen. Ze laten meer licht binnen maar blijven toch ook beschermen tegen indiscrete blikken. Glasgordijnen kunnen perfect worden gecombineerd met gordijnen om de hele lang de lichtinval in uw interieur naar wens aan te passen.

• Een ander alternatief zijn stores, functionele elementen die zich aanpassen aan elk interieur en ook verduisterende, lichtdempende of isolerende eigenschappen bezitten.

• Vitrages zijn eerder bedacht als raamdecoratie: ze geven een ruimte een tikkeltje pit zonder de lichtinval te beïnvloeden.

Welke gordijnen voor welke ruimte?

• Voor de slaapkamer en woonkamer: u kan gordijnen en glasgordijnen combineren om uw interieur een persoonlijke touch te geven maar tegelijk ook uw privacy te vrijwaren en de hele dag lang de gewenste lichtinval te creëren. Gordijnen (of stores) zijn bijvoorbeeld een must-have voor een slaapkamer zonder rolluiken!

• Voor de keuken: vitrages en stores zijn perfect voor dit type ruimte. Ze decoreren zonder het licht te beïnvloeden. Geef hier de voorkeur aan synthetische materialen, die makkelijker te reinigen zijn...

• Voor de badkamer: glasgordijnen, gordijnen, stores... De keuze is aan u! Maar net als voor de keuken zet u ook hier best in op materialen als polyester die beter bestand zijn tegen vocht.

Hoe de maat van gordijnen kiezen?

• Stap 1
Meet tegelijk de lengte en de breedte van het venster.

• Stap 2
Kies de lengte in functie van wat u mooi vindt: gordijnen die tot op de grond komen of korte gordijnen? Aan u de keuze! Opgelet, de gordijnroede wordt doorgaans 10 tot 15 cm boven het venster geplaatst. Hou hier rekening mee voor de lengte van uw gordijnen.

• Stap 3
Bepaal de gewenste breedte: houdt u van veel golvingen? De norm is om minstens 30 centimeter extra te voorzien. Aan u om vervolgens naar eigen smaak aan te passen!

Welke types bevestigingen kiezen?

• Fronsgalon: een gesofisticeerde afwerking, vastgenaaid bovenaan de gordijnen, die elegante plooien creëert.

• Oogringen: een bevestiging op basis van stalen ringen die uw gordijnen een mooie golving geeft. Ideaal als u uw gordijnen heel frequent wil open- of dichtdoen en ook als u koos voor een dikke stof.

• Lussen: de metalen oogringen zijn hier vervangen door stof. Dit is de perfecte bevestiging als u koos voor lichte gordijnen of glasgordijnen.

Een reactie geven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *