20 mei 2020

Coronavirus: tutorial om een stoffen mondmasker voor het grote publiek te maken

Tutorial Mondmasker maken Covid19

Hoe zelf een stoffen mondmasker maken?

Samen doen we er alles aan om de epidemie van het Coronavirus te bestrijden. Door een mondmasker te dragen en de preventieve maatregelen toe te passen (regelmatig handen wassen, zakdoeken voor eenmalig gebruik gebruiken, afstand houden…), beschermen we onszelf en de anderen. Een eigen beschermingsmiddel kunnen we perfect zelf thuis maken met het materiaal dat in onze lades te vinden is.

Flavia Redouin Innecco, designer met ervaring in upcycling, legt u in deze tutorial stap voor stap uit hoe u uw eigen stoffen mondmasker voor het grote publiek kan maken met wat u thuis al liggen heeft. Hier heeft Flavia een van de modellen gebruikt die door de Franse Vereniging voor Normalisatie (Afnor) werden goedgekeurd als beschermingsmasker. Dit stoffen mondmasker is geen medisch masker, maar een bescherming voor het grote publiek die alleen z’n nut bewijst als iedereen ze draagt.

Dit model van mondmasker kan ook door beginners worden gemaakt. Ideaal is om het te maken met
een naaimachine, maar het kan ook gewoon met de hand.

Patroon:

Dowload het patroon mondmasker Covid19

 

Benodigd materiaal:

• 1 T-shirt dat niet meer wordt gedragen van minstens 40 cm breed (vlak gemeten)
• Lapjes niet te dikke maar goed dicht geweven stof: popeline, batist… Textiel van bedlinnen of herenhemden is ideaal!
• Garen, een schaar, een naaimachine

Stap-voor-stap tutorial

Stap 1: Maken van de lintjes in T-shirt-stof

Knip de zoom van het T-shirt af.

Stap 1

Teken lijnen om de 3 cm. Om het mondmasker te kunnen dragen geknoopt achter op het hoofd, zijn 4 lintjes (2 aan elke kant) van ongeveer 40-45 cm nodig. U kan ook vaste lintjes rond het hoofd maken met 2 lintjes van +/- 35 cm. Als u liever kiest voor vaste lusjes rond de oren, zijn 2 lintjes van +/- 20 cm nodig.

Stap 1

Knip de strookjes af.
Maak de strookjes open aan de naad.

Stap 1

Als we trekken aan de strookjes, rolt de jersey op zonder uit te rafelen! Raar maar waar: de strookjes moeten niet worden gelockt met de naaimachine. Bovendien is dit heel comfortabel als lint voor het mondmasker (voor kinderen, bijvoorbeeld, is het aangenamer dan biaislint of sierlint). Door te trekken aan de strookjes worden ze iets langer. U kan ze op de gewenste lengte inkorten als het mondmasker helemaal afgewerkt is.

Zo niet, als u thuis elastiek heeft, zijn dit te afmetingen:
- Elastiek achter de oren: 20 cm x 2 cm
- Elastiek achter het hoofd: 35 cm x 2 cm

Stap 2: Verknippen van de stof

Knip 2 vierkantjes van 20 cm x 20 cm uit. Hier hebben we oude lakens gebruikt.

Stap 2

Duid op de stof die u koos als voering de merktekens voor de plooitjes aan met uitwisbare stift (of grijs potlood), aan 2 tegenoverliggende kanten: om de 2,5 cm een merkteken (zie het schema « patroon »).

Stap 3: Aan elkaar naaien van de 2 lagen

Naai een rechte steek op 1 cm van de rand om de 2 lapjes stof aan elkaar te naaien, aan de 2 kanten waar geen merktekens zijn. De stof moet worden genaaid met de mooie kanten op elkaar.

Stap 3

Stap 4: Doorstikken van de 2 lagen

Om de 2 lagen stof vlak te houden tijdens het wassen, raadt Flavia aan om een sierstiksel te maken aan de kanten die we net aan elkaar hebben genaaid. Leg het masker dus met de mooie kant naar boven en strijk de 2 aan elkaar genaaide kanten zodat ze mooi vlak zijn.

Stap 4

Maak nu een stiklijn op 1 cm van de rand aan elke kant ; indien mogelijk, elke stiklijn beginnen en eindigen met een stopsteek.

Stap 4

Stap 5: Zijafwerkingen

Werk de 2 kanten met open rand af met een zigzagsteek. U kan dit doen met een lockmachine, als u er een heeft, maar met een zigzagsteek lukt het ook prima.

Stap 5

Stap 6: De plooien

Controleer of de merktekens goed zichtbaar zijn aan de gelockte kanten (herteken indien nodig de merktekens). Als we het mondmaskertje op het patroon leggen, zien we duidelijk dat het 18 cm hoog is door het aan elkaar naaien van de 2 lagen.

étape 6

De plooien vouwen. Opgelet: als de plooien uiteindelijk gemaakt zijn, moet de opening zich aan de achterkant van het mondmasker bevinden. Aan de voorkant van het mondmasker zal er een plooi naar boven en een plooi naar beneden zijn.

Stap 6

Als u de plooien op de juiste plaats heeft aangebracht, moeten ze worden vastgemaakt met een stiksel op 1 cm van de rand aan elke kant. Maak hier, indien mogelijk, een stopsteek aan het begin en het einde van elke naad.

Stap 6

Stap 7: Vastmaken van de lintjes

We zijn er bijna: we moeten alleen nog de 4 lintjes vastmaken! Ze worden bevestigd aan de achterkant van het mondmasker (kant van de voering), aan de zijkanten. Laat de lintjes 2 cm over de randen komen.

Stap 7

Maak elk lintje vast op ongeveer 1 cm - 1,5 cm van de randen aan elke kant met meerdere stopsteken.

étape 7

Herhaal dit op 0,5 cm van of zo dicht mogelijk bij de randen.

étape 7

Knip de rest van het lintje (dat uitsteekt) af.

étape 7

Nu hebben we een mooi stoffen mondmasker! Het is een one size model, eerder bestemd voor volwassenen maar het kan ook door kinderen worden gedragen.

étape 7

Gebruiks- en onderhoudstips:

• Het mondmasker moet de neus, de mond en de kin bedekkenWassen op 60°C, cyclus van minimum 30 minuten, na 3 à 4 uur gebruik

• Het mondmasker niet drogen aan de lucht, maar in de droogtrommel of met de haardroger en vervolgens strijken

• Als er een beschadiging is, moet het mondmasker worden vervangen

• Gebruik geen te warme of irriterende stoffen

Een reactie geven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *