12 oktober 2022

Hoe inzetten op zero waste in het dagelijkse leven?

In tijden waarin ecologische gebaren steeds belangrijker zijn, wanneer elk gebaar telt, gaat Blancheporte samen met u aan de slag. Sinds enkele seizoenen streven we ernaar om onze onverkochte textielitems te herwerken tot nieuwe, innoverende en originele producten. We krijgen hierbij de hulp van textielontwerpster Flavia Redouin Innecco en het Plateau Fertile te Roubaix, een plek waar volop wordt geëxperimenteerd met textiel, en delen deze nieuwe praktijken maar wat graag met onze klanten.

Upcycling, wat is dat?

Upcycling bestaat erin te recycleren op zo’n manier dat een toegevoegde waarde ontstaat. Vandaar het woord “upcyclen”. Op die manier krijgen onverkochte producten een tweede leven en een nieuwe toepassing. Daardoor werd het ons duidelijk dat we moeten experimenteren met producten die elke dag bijdragen aan een zero waste aanpak.

Wat als we beetje bij beetje onze gewoontes zouden veranderen?

Afval sorteren, lokaler en duurzamer consumeren… We proberen allemaal op ons eigen niveau ons steentje bij te dragen aan deze nieuwe, verantwoorde rituelen. Deze nieuwe zero waste collectie, geïnspireerd door Flavia, strookt volledig met deze nieuwe levenswijze. Enkele voorbeelden?

1

Brood kopen zonder papieren zak

Daarvoor kiezen we voor eens en voor altijd voor de broodzak. De broodzak in geweven stof is praktisch, esthetisch en gemakkelijk om te dragen en zal al snel onmisbaar worden. Bovendien is hij ecologisch omdat hij het gebruik van papieren verpakkingen overbodig maakt. Zeg “nee, bedankt” tegen de zakken bij de bakker: ook hij zal u dankbaar zijn 😉

2

Voedingsmiddelen vervoeren zonder aluminium- of plasticfolie

Materialen die schadelijk zijn voor het milieu en die bij dagelijks gebruik na verloop van een jaar al snel oplopen tot ettelijke meters. Ban ze uit de keuken en neem de goede gewoonte aan om uw voedingswaren, lunch en huisgemaakte broodjes mee te nemen in deze mooie picknickzakjes, tasjes voor broodjes of mooie bewaarhoesjes voor voeding. Even wassen in de machine op 30° en ze zijn klaar voor nieuwe avonturen.

3

Het gezicht wassen met herbruikbare doekjes

Deze zachte en resoluut vrouwelijke reinigingsdoekjes, maandenlang te hergebruiken, zijn een voordelige vervanging voor wegwerp wattenschijfjes. Als u 2 tot 3 wattenschijfjes rekent per dag om elke avond uw make-up te verwijderen en uw gezicht te reinigen, reken dan maar eens uit hoeveel wattenschijfjes u de planeet zal besparen.

Er zijn genoeg voorbeelden van kleine gebaren. Allemaal samen kunnen we bouwen aan een duurzamere en aangenamere wereld…

Een reactie geven

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *